iPhone 4: ποιο είναι το αληθινό κόστος της συσκευής;


Μπορεί ο σχεδιασμός του iPhone 4 να έχει αλλάξει δραματικά, η στρατηγική όμως παραμένει η ίδια. Ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για την Apple


Το νέο iPhone 4 μπορεί από θέμα σχεδιασμού να είναι εντελώς διαφορετικό από τα παλαιότερα μοντέλα, η στρατηγική της εταιρείας όμως παραμένει η ίδια, με το τελευταίο μέλος της σειράς να φέρει ένα Bill of Materials (BOM), το οποίο αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα κέρδη της Apple.

Το BOM είναι η αναλυτική λίστα όλων των εξαρτημάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της συσκευής και το ακριβές κόστος που έχει το καθένα από αυτά.

Σύμφωνα με την υπηρεσία teardown Analysis της εταιρείας iSuppli Corp., το BOM της 16GB έκδοσης του iPhone 4 φτάνει τα $187,51 (περίπου €152,45), βάσει των αποτελεσμάτων της αποσυναρμολόγησης της συσκευής.


"Όπως ακριβώς έκανε και με το iPad, η Apple έχει αλλάξει τα δεδομένα με το iPhone 4, ανεβάζοντας τον πήχη όσον αφορά στο νέο σχεδιασμό, την ενσωμάτωση ηλεκτρονικών και το User Interface" δηλώνει εκπρόσωπος της iSuppli. Συνεχίζει λέγοντας ότι "παρόλα αυτά, το BOM του μοντέλου 4ης γενιάς είναι σχεδόν ίδιο με αυτό των προηγούμενων iPhones. Με τη συσκευή να έχει την υπάρχουσα τιμή, η Apple θα είναι σε θέση να διατηρήσει τα περιθώρια που της επέτρεψαν να γίνει η κολοσσιαία εταιρεία που είναι τώρα".

Η iSuppli υπολόγισε ότι το BOM του 3GS μοντέλου το 2009 έφτανε τα $170,80 (€138,87), του 3G το 2008 ήταν $166,31 (€135,22) και του πρώτου iPhone το 2007 $217,73 (€177,03). Πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί εδώ ότι η λίστα των εξαρτημάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί αφορά μόνο στο κόστος του hardware και δεν περιλαμβάνει άλλα έξοδα όπως για την κατασκευή, το λογισμικό, τη διαφήμιση ή τη διάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου